Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

vzw CoOperArti

Samenwerking Klassieke lyrische Kunsten

En met medewerking van Arne De Jaegere als verteller, Enrico en Roberto op 1/3/15

En met Brecht Vanmeirhaeghe als verteller, Enrico en Robertoop 30 /12/15 18u Novotel Antwerpen

voor Musikkreis Springiersbach, voor deze groep waren alle inleidingen in het Duits.

Sfeerbeelden 1/3/15

uit Anna Bolena

uit Maria Stuarda

Na uitvoering

Sfeerbeelden 30/12/15

Uitleg en programma

We brengen fragmenten uit 2 Koninginnenopera's van G. Donizetti.

De Koninginnen laten zich van hun strafste kant horen en zien tegenover elkaar.

Om het publiek de kans te geven zich volledig in te leven in deze voorstelling,

geeft onze verteller een bondige inleiding bij elk fragment. 

Anna Bolena een korte inhoud

Deze opera ging in première in Milaan in 1830 en was de doorbraak van Gaetano Donizetti en tevens de eerste opera in zijn gerijpte stijl: niet langer ironie en geestigheid maar romantische passie en pijn. Donizetti gebruikte het libretto van Felice Romani, die zich baseerde op het leven van Anna Boleyn, de 2de vrouw van Hendrik VIII. Zij werd in 1536 onthoofd na verdenkingen van ontrouw maar vooral omdat Hendrik VIII een nieuw leven wilde starten met zijn maîtresse Jane Seymour, in de hoop dat deze vrouw hem wél een zoon zou kunnen schenken. Anna Bolena is één van de drie Koninginneopera's.

Karakters:

- Anna Boleyn (Anna Bolena) Koningin van Engeland van 1533-1536.

- Jane Seymour (Giovanna Seymour) vertrouwelinge van de Koningin en maitresse van de Koning.

Ze werd zijn derde vrouw en was Koningin van Engeland van 1536-1537. Ze kon Hendrik een zoon geven, maar stierf kort na zijn geboorte.

- Hendrik VIII (Enrico) Koning van Engeland van 1491 tot 1547.

onze vocale selectie uit deze opera

uit 1ste act

Scena II Aria Giovanna Seymour

Ella di me sollecita 

uit 2de act

Scena III Scena e duetto Anna Bolena e Giovanna Seymour

Dio che mi vedi in core

Sul suo capo aggravi un Dio

Scena VII selected Aria's Cantabile, moderato Giovanna Seymour

Per questa fiamma indomita

Ah! pensate che rivolti

Scena XII Scena ed aria Anna Bolena

Piangete voi?

Cielo, ai miei lunghi spasimi

PAUZE

Maria Stuarda een korte inhoud

Deze opera van Gaetano Donizetti staat op een libretto van Giuseppe Bardari. Het is gebaseerd op het toneelstuk Maria Struart van Friedrich Schiller en verhaalt het leven en de tragische dood van Maria I van Schotland. Wegens de censuur werd de eerste opvoering gegeven onder de titel Buondelmonte, met een door Pietro Salatino en de componist herzien libretto in het Teatro San Carlo te Napels op 18 oktober 1834. Op 30 december werd ze in het Teatro alla Scala in Milaan opgevoerd onder de oorspronkelijke titel, maar met aanzienlijke wijzigingen. Het is één van de drie Koninginneopera's.

Karakters:

- Elizabetta I Koningin van Engeland van 1558 tot 1603. Dochter van Anna Bolena en Hendrik VIII.

- Maria I Stuart Koningin van Schotland van 1542 tot 1567. In 1567 werd Maria bedreigd en later afgezet door Schotse edellieden en opgevolgd door haar toen één jaar oude zoon Jacobus VI. Na een mislukte poging om weer de macht te grijpen werd haar kleine leger verslagen bij Glasgow en vluchtte Maria naar Engeland, waar ze aanvankelijk met respect werd ontvangen. Als katholiek familielid van de protestantse koningin Elizabeth I van Engeland maakte ze echter aanspraak op de Engelse troon. Katholieken vestigden hun hoop op Maria als de in hun ogen rechtmatige erfgename van de troon en de Schotse koningin werd aldus een bedreiging voor Elizabeth. Maria werd bijna twintig jaar lang opgesloten in het afgelegen kasteel Fotheringhay.

In deze opera gaat het over de fictieve ontmoeting tussen beide Koninginnen in 1587.

Maria's geliefde Leicester weet koningin Elizabeth ertoe te bewegen een ontmoeting tussen beide koninginnen toe te staan. Bij deze gelegenheid probeert Maria Stuarda zich nederig te gedragen maar begint - uitgedaagd door de beledigingen van Elizabeth - haar tegenstandster uit te schelden. Dat is het definitieve einde van Maria.

- Roberto Graaf van Leicester, verliefd op Maria Stuarda. Ene van de vertouwelingen van Elisabetta i

onze vocale selectie uit deze opera

uit 1ste acte

Scena II Recitativo, larghetto, allegro, moderato mosso Elisabetta

Si, vuol di Francia il Rege

Ah quando all'ara scorgemi

Di questo giorno

Ah! del ciel discenda un raggio

Scena IX uit Finale Elisabetta e Maria Stuarda

Allegro, larghetto, allegro, 1 tempo, allegro vivace

Deh! mi lascia

E sempre la stessa

Morta al mondo

Va, lo chiedi

Figlia impura di Bolena

Va, preparati

uit 2de acte

Scena VIII uit Finale Scena, Preghiera e Aria Maria Stuarda

Io vi rivedo alfin!

Deh! Tu di un'umile preghiera

Tolta al dolore

CoOperArtists voor Regine e Rivali

Lieselot Beeckaert sopraan

in dit programma te horen als Anna Bolena en Maria Stuarda

Lieselot genoot naast het behalen van haar diploma Licentiaat in de Rechten, al van kleins af aan een brede muzikale opleiding, vooraleer ze zich begon toe te spitsen op klassieke zang.

Ze studeerde aanvankelijk aan de SAMW te Ieper bij Marie-Thérèse Maesen (assistente van Lucienne Van Deyck), waar ze met een grootste onderscheiding de gouden stadsmedaille ontving zowel voor solozang als vocaal ensemble en de prijs van de Rotary kreeg. Ze was ook finaliste van de Dexia Classics-wedstrijd.

Ze zette haar studies verder aan de School of Arts – Koninklijk Conservatorium te Gent, waar ze les kreeg van Mireille Capelle en Gidon Saks. Ze nam deel aan masterclasses met Sara Mingardo, Lyne Fortin, Yann Beuron, Ubaldo Fabbri, Jennifer Hamilton en Gabriele Micheli en kreeg coachings van Ceri Williams, Deirdre Delaney, Alexander Crowe en Darren Hargan.

Zij was te zien als Dorabella in Cosi fan tutte (regie Gidon Saks/ directie Michel Tilkin) , als Duchesse Margot in La Fourchette, een pasticcio met muziek uit opera’s van Jacques Offenbach (regie Gidon Saks/ directie Matteo Pirola), als Sorceress in Purcell’s Dido and Aeneas en als Sifare in Mitridate, Rè di Ponto (regie Gidon Saks/ directie Florian Heyerick). Zij werd uitgenodigd door The Yorke Trust (Norfolk - Groot- Brittannië) waar ze in opera-uittreksels o.m. de rollen van Senta, Rezia, Clorinda, Noëmie en Erste Dame op zich nam.

Lieselot wordt regelmatig gevraagd door koren en orkesten om solopartijen voor haar rekening te nemen. Zo zong zij o.m. de partij van de Israëlische vrouw in het oratorium Samson van G.F. Händel, trad zij op te Kortrijk als soliste met koor en symfonisch orkest op 'La Scala Fiammingha', een openluchtconcert vol bekende aria’s en recent te Brugge in de Messiah met 'The Really Big Chorus', het grootste koor van het Verenigd Koninkrijk o.l.v. Jeremy Jackman en te Gent in de Petite Messe Solennelle van G. Rossini met oratoriumkoor Bennebroek (Nederland).

In 2013 bracht ze een reeks recitals met de pianist Timur Sergeyenia. Verder kreeg ze na een auditie de kans om op te treden als soliste met het symfonie orkest van het conservatorium Gent o.l.v. Dirk Brossé.

Lieselot geeft zangles en stemcoaching in het Jeugd- en Muziekatelier te Sint-Andries (Brugge) en vocal coaching aan diverse koren.

Annelyn Gevaert mezzosopraan

in dit programma te horen als Giovanna Seymour en Elisabetta 

Annelyn studeerde eerst piano aan het Lemmensinstituut te Leuven. Ze behaalde er haar Masterdiploma voor piano, alsook haar aggregaat.

Daarna besloot ze klassieke zang (mezzosopraan) te volgen aan het Conservatorium van Gent, waar ze de kandidaturen behaalde bij Zeger Vandersteene, en in 2009 haar Meestergraden in de Klas van Marcos Pujol en Gidon Saks. Daarbuiten volgde ze zangmasterclasses bij Yva Barthelémy, Marianne Miagat, Wiebke Goëtjes, Jennifer Hamilton, Nicoletta Olivieri, Sara Mingardo, Michael Spyres, Raymond Modesti, Zeger Vandersteene, Gidon Saks en Franco Farina.

Ze vervolmaakt zich verder bij Gidon Saks en Franco Farina.

Annelyn zong solo's in opera (volledige rollen, en delen van rollen), oratoria, gospel, liederen en kamermuziek. Opera is haar grootste passie.

Gezien Annelyn ook graag organiseert besloot ze een postgraduaat Kunst- en cultuurmanagement bij te studeren aan de Hogeschool Gent. Daarna richtte ze vzw CoOperArti op in 2010, en is hiervan de dagelijkse bestuurder. Deze vzw zet kleine projecten op poten rond klassieke lyrische kunsten.

In de vorige jaren organiseerde ze workshops en masterclasses olv gerenommeerde zangers. Voorts organiseerde ze ook thema concerten waarin ze samenwerkte met musici en zangers, en waarin ze meestal optrad als zangeres, en ook enkele keren als pianiste.

Als lerares is ze verbonden aan het Conservatorium van Kortrijk, en afdeling Gullegem voor piano en samenspel, en aan de Muziekacademie van Harelbeke voor zang. 

Sinds 2011 maakt ze deel uit van het Bestuursteam van Jeugd en Muziek Kortrijk.

Annelyn was ook steeds geboeid door talen en heeft zeer goede kennis van Nederlands, Frans, Engels, goede kennis van Duits en Italiaans en basiskennis van Russisch en Spaans.

Meer info zie www.annelyngevaert.be

Marieke Arnou piano

volgde piano in de Stedelijke Muziekacademie van Deinze bij Dhr. W.Walgraeve, en aan het conservatorium van Brussel bij Dhr. A. De Groote en J.Michiels. Ze vervolmaakte zich bij mevr. R.Gediga in Keulen. Ze heeft in haar loopbaan steeds een voorliefde gehad voor kamermuziek (was laureate van de Epta-wedstrijd, de Rotary-wedstrijd e.d.) en voor liedbegeleiding. Ze is al vele jaren verbonden aan de Muziekacademie van Deinze als pianobegeleider, en een veelgevraagd begeleider op wedstrijden. Haar interesse voor zangbegeleiding vergrootte nog door zelf zangles te gaan volgen. Momenteel zingt ze ook als vast lid van het Octopus-kamerkoor o.l.v. Bart Van Reyn.

Ze werkt momenteel aan een nieuwe jeugdvoorstelling samen met Brecht Van Meirhaeghe en Pieter Klinck. 

Arne De Jaegere verteller op 1/3/15

Arne De Jaegere volgde toneel, drama en voordracht aan de Academie Peter Benoit te Harelbeke. Hij is gebeten door de theatermicrobe en werkte reeds mee in kleinere en in grotere projecten zoals "Peter kan niet kiezen", een bewerking van "Peter en de wolf" en komende april in "De klank van een traan" van de academie van Harelbeke. Hij nam deel aan verschillende wedstrijden Interfacultair Welsprekendheidtoernooi KULeuven en was oa winnaar in Categorie Text on Stage en Performance bij Kunstbende en kreeg de Lions Liederiek Cultuurprijs Harelbeke 2010. Daarnaast speelde hij ook mee in tal van kortfilms voor studenten Regie van het Rits in Brussel. Hij herwerkte en regisseerde "De vrek" van Molière, dit speelde in Theater Antigone in 2012. Momenteel geeft hij lessen Voordracht aan de Academie Peter Benoit van Harelbeke in de afdeling Deerlijk. Daarnaast is hij laatstejaars student Rechten aan de KU Leuven. Hij mocht er de presentatie voor de opening van het academiejaar op zich nemen. Toen hij nog in Kortrijk studeerde, was hij Cultuurpreases van de Kulak in 2011-2012.

Brecht Vanmeirhaeghe verteller op 30/12/15

Brecht Vanmeirhaeghe (1982) behaalde de meestergraad aan de filmschool Sint-Lukas te Brussel. Meteen na zijn studies ging hij aan de slag bij de VRT radio als freelance nieuwslezer (Donna en Studio Brussel) en presentator (Donna en Radio 2). Hij was jarenlang de stem van de gekende radioshow Donnamour. Brecht was ook te zien op Eén in Take it to the Top, waarin hij Vlaamse popiconen interviewde. Bij de oprichting van nieuwe radiozender MNM (het vroegere Donna) werd hij uitgenodigd om het nieuwe team te komen versterken. Hij koos echter voor tijdelijke radiostilte en sloeg nieuwe wegen in.

Brecht leent zijn stem als voice over aan films, games en radio- en televisiepots. Van 2011 tot 2015 was hij de huisstem van de TV zender VTMKZOOM, een vaste waarde voor de Vlaamse jeugd. Hij is één van de spotstemmen van Studio 100.

Daarnaast is hij actief als acteur en regisseur in het theater. Hij werd bij zijn opleiding woord tweemaal eindlaureaat en volgde nadien ondermeer masterclasses aan de gerenommeerde École internationale de théâtre Jacques Lecoq en bij Comedy icoon John Wright. Brecht stond ook in het buitenland al meermaals op de planken. Zo speelde hij ondermeer in Londen en New York. Hij creëerde theatercollectief Respiro Compagnie met als eerste voorstelling ‘Babar, de kleine olifant’. Deze solo performance door Brecht met live muziek kent nog steeds een succesvolle tournee in Vlaanderen. Momenteel werkt hij aan een nieuwe theaterversie van het wereldberoemde verhaal ’De Kleine Prins’.

Brecht ging verder de filmwereld in. Hij werkte onder andere mee aan Persona non Grata, de documentaire van Fabio Wuytack die meermaals in de prijzen viel. Hij creëerde de film ‘Los Niños de la Guerra’ voor het multimediale concert Vlernika over de kinderen van de Spaanse burgeroorlog. Niet lang daarna regisseerde hij de documentaire Beyond Borders. Deze kortfilm won tot nu toe 5 internationale awards en was reeds te zien op tientallen filmfestivals wereldwijd, waaronder het wereldvermaarde Al Jazeera film festival in Qatar. De film werd ondermeer vertoond in het Metropolitan Museum in New York. Ook zijn dansfilm Consider the Birds werd meermaals geselecteerd. Onlangs liet hij zijn nieuwe documentaire ‘Divided by Numbers’ op de wereld los. Momenteel zet hij de eerste stappen in de richting van een nieuwe, poëtische dansfilm.

Als schrijver duikt Brecht geregeld in de poëtische pen. Dat leverde hem de Medaille d’Or Internationale op van de Académie Européenne des Arts.

Brecht geeft lessen en workshops theater en film aan alle leeftijden. Met zijn leerlingen ging hij al meermaals aan het filmen met al enkele fel gesmaakte kortfilms tot gevolg. Onlangs startte hij de unieke opleiding Radio Maken op waarin iedereen, zelfs zonder ervaring, als radiopresentator aan de slag kan

www.brechtvanmeirhaeghe.com

CoOperAssistant

Stefanie Coussens

Reeds van jongsaf aan is zij geboeid door haar en haar opsteken.

Wil je voor een speciale gelegenheid eens iets anders. of wil je eens experimenteren met verschillende opsteekkapsels?

Stefanie gaat met plezier aan het werk met jouw haar!

[email protected]

Marc De Lathouwer, Sarie Lust en Liesbeth Plasqui stonden in voor de verwelkoming en de bar. 

Marc De Lathouwer hielp met de fotoshoot voor de flyer en deed de belichting.

Gidon Saks hielp met de vocale voorbereidingen en de fotoshoot voor de flyers.

Peter Claeys hielp met de opmaak voor de flyer.

0